FØR DU GÅR IGANG
At tage certifikat til ultralet er noget som langt de fleste kan gøre. Det eneste det kræver er at du er over 17 år og har et normalt helbred. Men inden du kaster dig ud i opgaven bør du tjekke om det i det hele taget er noget for dig. Et besøg i klubben kan give dig et indblik i hvad et ultraletfly er, samt hvad man kan bruge et certifikat til. Hvis du kommer forbi vil du sikkert også få tilbudt en prøvetur med en af klubbens piloter.
Her vil det også være en ide at kigge på de andre muligheder du har hvis du vil flyve. F.eks. traditionelt PPL certifikat, drageflyvning eller svæveflyning. Hver gren af flyvningen har sine fordele og ulemper, som du helt sikkert vil høre en del om på din vej rundt i flyvemiljøet. De fleste ved jo lidt om det de andre laver, men hvis du gerne vil have førstehånds imformation om ultraletflyvning, skal du snakke med en der har et UL-certifikat.
Er du i tvivl om hvilken vej du vil gå med flyvningen gør det ikke så meget på det her tidspunkt - teorien kan bruges til både et PPL og et UL-certifikat. Så først når teoriprøven er bestået skal du beslutte dig for hvilken vej du vil gå.
Du bør også drøfte det med din mand/kone/kæreste hvis du har sådan en. Det kan tage lidt overtalelse, men mon ikke det lykkes for dig. Hvis der også er accept fra den bedre halvdel, bliver det helt sikkert nemmere for dig at komme igennem skolingen, som vil tage en del af din fritid.
Hvis du stadig er klar efter det vil det være en god ide at få et tjek hos en flyvelæge. Så er du er sikker på at dit helbred også er klar til at gå videre. For at flyve ultralet kræves det en helbredsgodkendelse som du kan få hos en godkendt flyvelæge (AME) eller hos et "Aeromedical Center" (AMC). Her kan du såfremt der ikke er fundet noget diskvalificerende under den omfattende undersøgelse, få et Medical Certificate Class 2 som også kræves til PPL flyvning, eller siden 8. april 2013 alternativt den mere lempelige LAPL (Ligh Aircraft Pilot License) helbredsgodkendelse som UL piloter kan nøjes med. Første gang skal begge helbredsgodkendelser også godkendes af TRS (Trafikstyrelsen).
Gyldighedsperioden for et Medical Certificate, Class 2 er følgende: Under 40 år: 5 år, 40-50 år: 2 år, 50 og derover: 1 år.
Gyldighedsperioden for den mere lempelige LAPL helbreds-godkendelse er 60 måneder indtil indehaveren af godkendelsen fylder 40. En helbredsgodkendelse, der udstedes inden det fyldte 40. år, skal ophøre med at være gyldigt, når indehaveren af godkendelsen fylder 42. Gyldighedsperioden er 24 måneder, hvis personen er over 40 år ved undersøgelsen. Fra man er fyldt 50 år gælder helbredsgodkendelsen fortsat i 24 måneder, men der kræves nu en lidt mere omfattende undersøgelse før hver forlængelse af gyldigheden.
For UL piloter over 50 år er LAPL helbredsgodkendelsen altså et fordelagtigt valg.
Læs evt. mere hos DULFU, eller Trafikstyrelsen, hvis du vil vide mere.
I Østjylland er der flere flyvelæger at vælge imellem. Du kan finde kontaktinformationer til alle flyvelæger i Danmark her. Prisen for en helbredsgodkendelse fastsætter den enkelte flyvelæge selv, men den er typisk omkring 2000-2200 kroner for førstegangsundersøgelsen. Fornyelse af godkendelsen koster typisk omkring 1500-1700 kroner. (priser for Class 2 - LAPL kan være billigere).
Når din medical er på plads er næste trin den teoretiske uddannelse som du kan læse mere om under afsnittet "Teoretisk uddannelse".